de "GOTISCHEBOOG"
MODULESPOORBAAN
Videofimpjes
dia's modules
historie BAANVAK
dia's/video BAANVAK
DEUTSCH
ENGLISH
LINKS
AGENDA/VERSLAGEN
BOUWBESCHRIJVINGEN
Het portaal:
Het verbrede portaal
De "Nord Module":
Landschapsbouw:
2-polige M-koppeling
Videocamera in wagon
Foto's op schaal:
Bomen maken:
STOOMTREIN SGB
Contact


BEZOEK:
Laatste verversing:14 jan 2019

                      

     

 

Bij het ontwerp van dit model op schaal 1:87 (h0) zijn enkele concessies gedaan ten opzichte van de werkelijkheid, die mijns inziens beslist niet storend zijn, te weten:

1. De stalen beugels waaraan het Y-frame en de isolatoren zijn opgehangen, zijn vervangen door een massief gedeelte als onderdeel van de totale boog. Dit vergemakkelijkt het boren van gaatjes voor de genoemde onderdelen en geeft bovendien meer stevigheid aan het geheel.

2. De verzwaarde rib tussen de uitsparingen in de boog is één uitsparing lager geplaatst in verband met het te boren gaatje t.b.v. de trekstang.

3. De "oren" , indien men bouwt in de periode voor 1986, voor de buiten-isolatoren zijn eveneens gedacht in het zelfde materiaal als de boog en niet als metalen beugels. Bouwt men in de periode na 1986 dan de "oortjes" NIET overnemen uit de tekening. De scharnieren aan de voet van de boog zijn eveneens weggelaten.

De afmetingen van deze betonnen bogen op schaal h0 zijn zodanig, dat GEEN gebruik gemaakt kan worden van in de handel verkrijgbare merk-bovenleidingen, zoals Viessmann, Sommerfeldt of Maerklin. De rijdraden dienen zelf te worden vervaardigd, hetgeen met een eenvoudig te maken mal zeer goed mogelijk is.

Bewerking en materiaalkeuze:

Voor het materiaal voor de boog kan men kiezen voor 4 mm multiplex of 4 mm plexiglas. Dit laatste heeft mijn voorkeur daar het niet kan kromtrekken in een vochtige omgeving en een gladder oppervlak heeft. Neem de tekening over en zaag het e.e.a. netjes uit met een figuurzaag. Boor daarna de gaatjes en de openingen waar het Y-frame moet worden ingelaten. Boor M3 gaten in de voet (apart maken). Werk het geheel af en spuit de boog in een verweerde betonkleur.

De Y-stukken worden gemaakt van U-messingprofiel, 2 x 1.5 mm. De platte zijden worden tegen elkaar gesoldeerd. (de tekening is op schaal dus de lengte even meten) Gebruik messing draad of verkoperd ijzerdraad 0,7 en 0,5 mm, bij voorkeur nog dunner (b.v. fosforbronsdraad) voor het maken van de rijdraad. Vergeet de versterkingsdraad niet bij het model NA 1986. Maak een tweede draad boven de hangdraad. (de constructie is wel te zien op mijn website)        

Gebruik DUN harskern soldeer!

De dikte van de trekstang is 0,7 mm

De isolatoren met houders binnen de boog zijn van Sommerfeldt (cat.nr. 150, 10 stuks), losse isolatoren zijn te verkrijgen onder cat.nr 505 (20 stuks), Isolatoren voor op de oortjes zijn verkrijgbaar onder cat.nr. 157 (24 stuks), deze hebben een gaatje van 1mm. Met een stukje draad of een spijkertje van 1mm vast zetten in een voorgeboord gaatje op het oortje. (zie tekening)

Bij gebruik van verkoperd ijzerdraad van Sommerfeldt, voor het vervaardigen van de rijdraad, neem dan cat.nr. 090 voor 0,5 mm en cat.nr. 091 voor 0,7mm.

 

Er komen nog enige varianten van de standaard boog voor op het traject Hilversum-Utrecht. Voor de details en kleurstelling verwijs ik naar foto's op mijn internetsitepagina: diashow GROOTSPOOR.

                                                                               ©: J.W. Doyer / A. Vink, Wemeldinge.

 A.                B.  

 

A.  De Y-frames van de open portalen, tussen de gesloten afspanportalen, hebben een extra metalen verstevegingsbalk.

B.  Ter hoogte van de perrons is het portaal verbreed met een extra betonnen tussenbalk en ook het Y-frame heeft daardoor een eigen verstevegingsconstructie gekregen. 

A.         B

LAATSTE VERVERSING: 14-01-2019 / © de "GOTISCHEBOOG"  | E-mailadres: zie contact